Wiosenna tarta z wiśniami i miętą
Nadzwyczaj cenię proste przepisy. Kombinacje oparte na znanych już smakach, naturalnych składnikach i niezawodnych połączeniach. Twierdzę, że szczytem kulinarnej kreatywności jest stworzenie ciasta wyłącznie z kilku produktów. Ciasta, które pomimo minimalizmu zaskoczy swoim smakiem, czy nietuzinkowością.
Kwaśne wiśnie idealnie łączą się z kremową, nerkowcową masą. Nuta słodyczy otula gorzki, kakaowy zapach sprawiając, że ciasto nabiera wykwintnego charakteru. Wystarczy tylko odrobina mięty i możemy skupić się na czystej przyjemności. Najprostsza tarta staje się zmysłową ucztą…niekończącą się na jednym kawałku! W dodatku wszystko dzieje się bez wyrzutów sumienia. Naturalne, zdrowe składniki pozwalają na chwilę całkowitego zapomnienia.
WIOSENNA TARTA KAKAOWA Z WIŚNIAMI I MIĘTĄ
/tortownica o średnicy ok. 20cm/
Spód:
- Składniki:
- 150g płatków jaglanych
- Łyżka miodu
- 70g oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Przygotowanie:
- Zaczynamy od zmiksowania suchych składników w mikserze, najlepiej na najdrobniejsze kawałki
- Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania plastycznej masy
- Ciastem wyklejamy spód formy do tarty, zapiekamy przez 10 min w 170 C
Krem nerkowcowy:
- składniki
- 250g orzechów nerkowca namoczonych we wrzątku przez 60min
- 200ml tłustego mleczka kokosowego, najlepiej tej stałej części
- 4 łyżki oleju kokosowego w stałej formie lub 8 łyżek płynnego
- 3łyżki miodu
- Przygotowanie:
- Namoczone orzechy miksujemy w blenderze na kremowe masło
- Dodajemy resztę składników i jeszcze raz mieszamy
- Krem nakładamy na ostudzony spód, dekorujemy wiśniami i miętą
- Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 8h
- 200gdomowej konfitury wiśniowej/dżemu 100% lub świeże owoce, mięta
O autorce
Aleksandra Jagłowska
autorka bloga jaglowska.com
Temat zdrowego odżywiania jest bliski naszemu sercu. Twierdzimy, że stanowi nieodłączny element spokojnego życia w zgodzie z naturą. Choć uwielbiamy wyzwania, postanowiliśmy zostawić ten temat profesjonalistom… W związku z tym poprosiliśmy zaprzyjaźnioną z Lawendowym Stawem Aleksandrę Jagłowską – kulinarną pasjonatkę, aby podzieliła się z nami swoimi niebanalnymi przepisami i związanymi z tym przemyśleniami. Ola na co dzień… jest wdzięczna za niepowtarzalne piękno codzienności. Łapie proste przyjemności oparte na autentycznych uczuciach i niewymuszonych przekonaniach. Więcej czyta niż mówi, choć jeszcze więcej pisze, wyrażając swoją wrażliwą duszę w plastycznych opisach natury.