Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

5 maja 2018Rozkosz Podniebienia bez Wyrzutów Sumienia

Nadzwyczaj cenię proste przepisy. Kombinacje oparte na znanych już smakach, naturalnych składnikach i niezawodnych połączeniach. Twierdzę, że szczytem kulinarnej kreatywności jest stworzenie ciasta wyłącznie z kilku produktów. Ciasta, które pomimo minimalizmu zaskoczy swoim smakiem, czy nietuzinkowością.

Kwaśne wiśnie idealnie łączą się z kremową, nerkowcową masą. Nuta słodyczy otula gorzki, kakaowy zapach sprawiając, że ciasto nabiera wykwintnego charakteru. Wystarczy tylko odrobina mięty i możemy skupić się na czystej przyjemności. Najprostsza tarta staje się zmysłową ucztą…niekończącą się na jednym kawałku! W dodatku wszystko dzieje się bez wyrzutów sumienia. Naturalne, zdrowe składniki pozwalają na chwilę całkowitego zapomnienia.

Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

WIOSENNA TARTA KAKAOWA Z WIŚNIAMI I MIĘTĄ
/tortownica o średnicy ok. 20cm/

Spód:

  1. Składniki:
  • 150g płatków jaglanych
  • Łyżka miodu
  • 70g oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  1. Przygotowanie:
  • Zaczynamy od zmiksowania suchych składników w mikserze, najlepiej na najdrobniejsze kawałki
  • Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania plastycznej masy
  • Ciastem wyklejamy spód formy do tarty, zapiekamy przez 10 min w 170 C
Wiosenna tarta z wiśniami i miętą
Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

Krem nerkowcowy:

  1. składniki
  • 250g orzechów nerkowca namoczonych we wrzątku przez 60min
  • 200ml tłustego mleczka kokosowego, najlepiej tej stałej części
  • 4 łyżki oleju kokosowego w stałej formie lub 8 łyżek płynnego
  • 3łyżki miodu

 

  1. Przygotowanie:
  • Namoczone orzechy miksujemy w blenderze na kremowe masło
  • Dodajemy resztę składników i jeszcze raz mieszamy
  • Krem nakładamy na ostudzony spód, dekorujemy wiśniami i miętą
  • Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 8h
  • 200gdomowej konfitury wiśniowej/dżemu 100% lub świeże owoce, mięta
Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

O autorce

Aleksandra Jagłowska

Aleksandra Jagłowska

autorka bloga jaglowska.com

Temat zdrowego odżywiania jest bliski naszemu sercu. Twierdzimy, że stanowi nieodłączny element spokojnego życia w zgodzie z naturą. Choć uwielbiamy wyzwania, postanowiliśmy zostawić ten temat profesjonalistom… W związku z tym poprosiliśmy zaprzyjaźnioną z Lawendowym Stawem Aleksandrę Jagłowską – kulinarną pasjonatkę,  aby podzieliła się z nami swoimi niebanalnymi przepisami i związanymi z tym przemyśleniami. Ola na co dzień… jest wdzięczna za niepowtarzalne piękno codzienności. Łapie proste przyjemności oparte na autentycznych uczuciach i niewymuszonych przekonaniach. Więcej czyta niż mówi, choć jeszcze więcej pisze, wyrażając swoją wrażliwą duszę w plastycznych opisach natury.