Lawendowo-pomarańczowe ciasteczka owsiane
Śnię o lawendowych polach. O niezależnym, zmysłowym aromacie rozplątującym wszelkie skołtunione myśli, o zapierającym dech w piersiach widoku fioletowej przestrzeni. Marzę o spokojnym spacerze wśród tych magicznych roślin. Czym dłużej skupiam się na idyllicznym obrazie, tym chętniej i pewniej poszukuję zapachu lawendy w słodkościach.
Eksperymentuję. Coraz częściej wiążę ze sobą wcześniej unikane mieszanki. Ryzykuję.
Tak powstał ten prosty, jednak autentycznie niepowtarzalny przepis. Delikatnie miodowe ciasteczka wyjątkowo dobrze czują się w towarzystwie dominujących cytrusów. Całość dopełniona charakterystyczną lawendową nutą, doskonale współpracuje z gorzką czekoladą. Możecie zastanawiać się jak smakuje takie połączenie… możecie również spróbować… i szybko zrozumiecie, że pewnych kombinacji nie da się zwyczajnie opisać!
OWSIANE CIASTECZKA Z POMARAŃCZOWĄ GALARETKĄ, CZEKOLADĄ I LAWENDĄ
/ok. 10szt/
Ciasteczka
- Składniki:
- 200g płatków owsianych zblendowanych na drobne okruchy
- 100g masła
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
- Przygotowanie:
- Płatki mieszamy z miękkim masłem, miodem i solą, zagniatamy kruche ciasto
- Lepimy ciasteczka w dowolnych kształtach, polecam wykonać to w formach od babeczek
- Ciasteczka pieczemy w 180 C. przez 7 min.
Galaretka pomarańczowa
- Składniki:
- Sok z 3pomarańczy
- 2 żółtka (można zastąpić trzema łyżkami mąki)
- 3łyżki mąki ziemniaczanej
- 50g masła
- 4 łyżki miodu (lub mniej, jeśli mamy słodkie pomarańcze)
- Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszając trzepaczką, podgrzewamy na gazie
- Masa zacznie gęstnieć, mieszamy ją szybciej i zdejmujemy z palnika, gdy się zagotuje
- Polewamy nią upieczone ciasteczka, zapiekamy raz jeszcze w 180 C. przez 10 min
Polewa czekoladowa
- Składniki:
- 70g czekolady gorzkiej 70%
- Łyżka masła
- Łyżka miodu
- Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy z resztą składników w kąpieli wodnej
- Polewą dekorujemy przygotowane ciasteczka
- Posypujemy je również lawendą, skórą z pomarańczy oraz płatkami owsianymi
+ łyżeczka lawendy, skórka z połówki pomarańczy, łyżka płatków owsianych
O autorce
Aleksandra Jagłowska
autorka bloga jaglowska.com
Temat zdrowego odżywiania jest bliski naszemu sercu. Twierdzimy, że stanowi nieodłączny element spokojnego życia w zgodzie z naturą. Choć uwielbiamy wyzwania, postanowiliśmy zostawić ten temat profesjonalistom… W związku z tym poprosiliśmy zaprzyjaźnioną z Lawendowym Stawem Aleksandrę Jagłowską – kulinarną pasjonatkę, aby podzieliła się z nami swoimi niebanalnymi przepisami i związanymi z tym przemyśleniami. Ola na co dzień… jest wdzięczna za niepowtarzalne piękno codzienności. Łapie proste przyjemności oparte na autentycznych uczuciach i niewymuszonych przekonaniach. Więcej czyta niż mówi, choć jeszcze więcej pisze, wyrażając swoją wrażliwą duszę w plastycznych opisach natury.