Lawendowo-pomarańczowe ciasteczka owsiane

14 maja 2018Rozkosz Podniebienia bez Wyrzutów Sumienia

Śnię o lawendowych polach. O niezależnym, zmysłowym aromacie rozplątującym wszelkie skołtunione myśli, o zapierającym dech w piersiach widoku fioletowej przestrzeni. Marzę o spokojnym spacerze wśród tych magicznych roślin. Czym dłużej skupiam się na idyllicznym obrazie, tym chętniej i pewniej poszukuję zapachu lawendy w słodkościach.

Eksperymentuję. Coraz częściej wiążę ze sobą wcześniej unikane mieszanki. Ryzykuję.

Tak powstał ten prosty, jednak autentycznie niepowtarzalny przepis. Delikatnie miodowe ciasteczka wyjątkowo dobrze czują się w towarzystwie dominujących cytrusów. Całość dopełniona charakterystyczną lawendową nutą, doskonale współpracuje z gorzką czekoladą. Możecie zastanawiać się jak smakuje takie połączenie… możecie również spróbować… i szybko zrozumiecie, że pewnych kombinacji nie da się zwyczajnie opisać!

Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

OWSIANE CIASTECZKA Z POMARAŃCZOWĄ GALARETKĄ, CZEKOLADĄ I LAWENDĄ

/ok. 10szt/

Ciasteczka

  1. Składniki:
  • 200g płatków owsianych zblendowanych na drobne okruchy
  • 100g masła
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta soli
  1. Przygotowanie:
  • Płatki mieszamy z miękkim masłem, miodem i solą, zagniatamy kruche ciasto
  • Lepimy ciasteczka w dowolnych kształtach, polecam wykonać to w formach od babeczek
  • Ciasteczka pieczemy w 180 C. przez 7 min.
Wiosenna tarta z wiśniami i miętą
Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

Galaretka pomarańczowa

  1. Składniki:
  • Sok z 3pomarańczy
  • 2 żółtka (można zastąpić trzema łyżkami mąki)
  • 3łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50g masła
  • 4 łyżki miodu (lub mniej, jeśli mamy słodkie pomarańcze)
  1. Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszając trzepaczką, podgrzewamy na gazie
  • Masa zacznie gęstnieć, mieszamy ją szybciej i zdejmujemy z palnika, gdy się zagotuje
  • Polewamy nią upieczone ciasteczka, zapiekamy raz jeszcze w 180 C. przez 10 min

Polewa czekoladowa

  1. Składniki:
  • 70g czekolady gorzkiej 70%
  • Łyżka masła
  • Łyżka miodu
  1. Przygotowanie:
  • Czekoladę rozpuszczamy z resztą składników w kąpieli wodnej
  • Polewą dekorujemy przygotowane ciasteczka
  • Posypujemy je również lawendą, skórą z pomarańczy oraz płatkami owsianymi

+ łyżeczka lawendy, skórka z połówki pomarańczy, łyżka płatków owsianych

Wiosenna tarta z wiśniami i miętą

O autorce

Aleksandra Jagłowska

Aleksandra Jagłowska

autorka bloga jaglowska.com

Temat zdrowego odżywiania jest bliski naszemu sercu. Twierdzimy, że stanowi nieodłączny element spokojnego życia w zgodzie z naturą. Choć uwielbiamy wyzwania, postanowiliśmy zostawić ten temat profesjonalistom… W związku z tym poprosiliśmy zaprzyjaźnioną z Lawendowym Stawem Aleksandrę Jagłowską – kulinarną pasjonatkę,  aby podzieliła się z nami swoimi niebanalnymi przepisami i związanymi z tym przemyśleniami. Ola na co dzień… jest wdzięczna za niepowtarzalne piękno codzienności. Łapie proste przyjemności oparte na autentycznych uczuciach i niewymuszonych przekonaniach. Więcej czyta niż mówi, choć jeszcze więcej pisze, wyrażając swoją wrażliwą duszę w plastycznych opisach natury.